Pioniersstadium

Soortenbeschrijvingen van pionierssoorten

Steenrode heidelibel (Sympetrum vulgatum) 

Vliegtijd: juni - november

De steenrode heidelibel is 3,5 à 4 cm lang. Hij lijkt sterk op de bruinrode heidelibel (Sympetrum striolatum). Om ze goed uit elkaar te houden, moet je ze heel goed van dichtbij kunnen bekijken. Het verschil zit in een zwart streepje in het gezicht. Bij de steenrode heidelibel lijkt dit streepje op een hangsnor, terwijl bij de bruinrode heidelibel het streepje recht is. Verder heeft bij de bruinrode heidelibel het mannetje een roodgekleurd achterlijf en het vrouwtje een geelgekleurd achterlijf. De pootjes zijn zwart met een gele streep.

Levensloop

De steenrode heidelibel overwintert in het ei en groeit daarna heel hard, zodat ze in de volgende zomer kunnen gaan uitsluipen, dat doen ze ongeveer van begin juni tot eind september. De huidjes die achterblijven zijn iets kleiner dan 2 cm en hangen aan de stengels van oeverplanten. De meeste huidjes kun je vinden van eind juli tot begin september.

Verspreiding

Ook de steenrode heidelibel is algemeen en komt voor in heel Nederland. Langs de noordkust en rond het IJsselmeerkomt deze soort minder voor en in Zeeland bijna niet. Je kunt deze soort vinden langs allerlei stilstaande wateren met waterplanten en goed begroeide oevers. Klik maar eens op het kaartje om te zien waar deze soort pas nog is aangetroffen.