Vos | Egel | Ree | Bosmuis | Bruine rat | Hond & Kat | Fazant | Steenmarter

Hond & Kat

Canis lupus familiaris & Felis sylvestris catus

Natuurinfotafel Groningen ecoduct Kat+Hond

Honden en katten op de wereld en in Nederland
Hoeveel verschillende soorten honden bestaan er?
Over de hele wereld kun je 35 soorten hondachtigen vinden. De hond is familie van de wolf, de vos en de jakhals, maar die laatste komt niet in Nederland voor. Van de huishond bestaan op de wereld 339 verschillende rassen.

Hoeveel verschillende soorten katten bestaan er?
De huiskat hoort bij de katachtigen. Je hebt de grote katten, zoals de leeuw en de tijger en je hebt de kleine katten, zoals de lynx, de wilde kat en onze huiskat. Over de hele wereld kun je 34 soorten kleine katten vinden, maar in Nederland komen 2 soorten voor: de huiskat en de wilde kat.

Hoeveel honden en katten wonen er in Nederland?
Veel mensen hebben een hond of kat als huisdier, maar er zijn ook honden en katten zonder baasje. In Nederland leven ongeveer 1,5 miljoen honden, dat betekent dat  van elke 5 gezinnen er 1 een hond in huis heeft. Van katten zijn er nog meer in Nederland, ongeveer 2,6 miljoen huiskatten. Dat betekent dat van elke 4 gezinnen er 1 is waar katten wonen.

Hoe zien honden en katten eruit?
Hoe herken je een hond of kat?
Er bestaan heel veel verschillende honden en katten op de wereld. De meeste hebben een zachte vacht, maar er zijn ook vachtloze (kale) rassen, de naakte honden en katten. De vacht kan korte of lange haren hebben en allemaal verschillende kleuren bevatten. Alle honden hebben een staart, maar bij sommige honden heeft het baasje de staart eraf laten halen. Tegenwoordig mag dit niet meer gedaan worden. Niet alle katten hebben een staart. Honden hebben hangende oren of oren die rechtop staan, terwijl de oren van katten altijd rechtop staan. De ogen van een kat werken een beetje anders dan bij mensen en honden. Wij knipperen met onze ogen, katten doen dat niet. Het donkere deel van ons oog en dat van honden, de pupil verkleint bij ons tot in een rondje. Bij katten blijft er een streepje over.

Hoe groot is een hond of kat?
Doordat er zoveel verschillende rassen bestaan, zijn er ook verschillende maten. Gemiddeld is de schouderhoogte van een hond 40 cm. De kleinste hond is maar 2 wc-rollen hoog. De grootste honden zijn tot de schouders wel 90 cm hoog, dat zijn wel 9 wc-rollen op elkaar.
Gemiddeld is de schouderhoogte van een kat 25 cm. De kleinste kat is maar 14 cm hoog, dat is net groot als een hand van je vader of moeder. De grootste kat is 43 cm hoog. Als deze kat naast je vader of moeder zou staan zou deze kat bijna tot aan zijn/haar knie rijken.

Hoe zwaar is een hond of een kat?
Een gemiddelde grote hond weegt gemiddeld ongeveer 13 kilo. De kleinste hond weegt maar 1 kilo, terwijl de grootste honden wel meer dan 70 kilo wegen. Dat is net zo zwaar als een volwassen mens. Bij katten is het verschil in gewicht niet zo groot.
Een gezonde kat weegt gemiddeld tussen de 2 en 5 kilo.

Hoe oud worden honden en katten?
De leeftijd van een hond en kat hangt af van het ras en de grootte van het dier.
De oudste hond op de wereld is 27 jaar geworden, de oudste kat 31 jaar! Meestal worden honden en katten tussen de 8 en 15 jaar oud.

Honden- en kattenkinderen
Wanneer krijgen honden en katten baby’s?
Honden en katten kunnen maar een paar keer per jaar zwanger worden. Bij honden zeggen we dan dat het vrouwtje 'loops' is en bij katten noemen we dat het vrouwtje 'krols' is. De vrouwtjes hebben in deze periode een sterkere geur, waardoor de mannetjes op hen af komen. Hebben jullie een poes in huis? Dan heb je misschien weleens gemerkt dat ze krols was. Veel poezen worden dan onrustig, gaan meer miauwen en willen meer dan anders kopjes geven en zijn veel aanhankelijker. Andere poezen gaan dan minder eten of gek op de grond liggen rollen. Er zijn ook poezen waar je helemaal niets aan merkt.

Hoe lang zit een jong hondje of poesje in de buik van de moeder?
Mensen zijn ongeveer 42 weken zwanger. Honden en katten zijn ongeveer 9 weken in verwachting van hun baby’s, dat is dus een stuk korter.

Hoeveel jongen krijgt een honden- of kattenmoeder per keer?
Wij mensen krijgen meestal 1 kindje per keer. Bij honden zijn dit er 3 tot 9 tegelijk en bij katten net iets minder, 3 tot 5 tegelijk.

Hoe lang blijven honden- en kattenkinderen bij hun moeder?
Jonge honden en katten worden doof en blind geboren. Na een paar dagen gaan de ogen en oren open en kunnen ze de eerste geluiden horen. De eerste 8 weken drinken de jongen melk bij de moeder. Daarna zijn de jongen groot genoeg om eventueel bij de moeder weggehaald te worden om naar een ander huis te gaan. Hebben jullie weleens een jong hondje of poesje in huis gehad? In het wild blijven jonge honden ongeveer een jaar bij de moeder.

Speuren naar sporen
Hoe weet je dat ergens honden of katten leven, zonder dat je ze echt gezien hebt?
Net als bij alle andere dieren laten honden en katten ook pootafdrukken achter als ze door zand of modder hebben gelopen. De meeste honden leven bij mensen in huis. Als ze moeten poepen of plassen, dan worden ze uitgelaten door hun baasje. Katten leven ook bij mensen thuis, maar kunnen vaak zelf naar buiten of naar binnen via een kattenluik. De pootafdrukken van honden en katten lijken wel een beetje op die van de vos. Toch zijn ze wel uit elkaar te houden. De hond heeft een bredere afdruk dan de vos en de kat laat geen afdruk van de nageltjes achter.

Zintuigen
Honden- en kattenneuzen

Honden en katten kunnen veel beter ruiken dan mensen, want ze hebben veel meer reukcellen in hun neus. Mensen hebben er gemiddeld 5 miljoen, katten 70 miljoen. Dat is wel 14 keer zo veel! Honden hebben een lange neus en daardoor nog veel meer reukcellen. In een hondenneus zitten wel 300 miljoen reukcellen, dat is 60 keer zoveel als bij mensen. Daarom worden honden ook gebruikt door de politie en de douane om bijvoorbeeld drugs op te sporen.

Honden- en kattenoren
Honden en katten kunnen ook veel beter horen dan mensen. Een hond kan geluiden opvangen die 4 keer zo ver weg zijn dan dat een mens kan horen. Honden en katten kunnen ook hun oren draaien om te bepalen waar het geluid vandaan komt. Geluid bestaat uit een volume (hard-zacht) en een toonhoogte (laag-hoog). Honden en katten kunnen tonen horen die voor de mens zo hoog zijn, dat ze voor ons niet hoorbaar zijn. Ook kunnen ze veel meer verschillende tonen horen dan mensen.

Taal
Hoe heet een mannetje bij honden en katten?
Een mannetjeshond noemen we een reu.
Een mannetjeskat noemen we een kater.

Hoe heet een vrouwtje bij honden en katten?
Een vrouwtjeshond heet een teefje.
Een vrouwtjeskat heet een poes.

Hoe noem je de kinderen van honden en katten?
Bij honden noemen we dit puppy's.
Bij katten noemen we dit kittens.
Bij beide dieren kunnen dit jongens en meisjes zijn.

De hond en kat in het buitenland, hoe heet hij daar?

Over de hele wereld leven honden en katten, maar hoe worden ze daar genoemd. Hieronder vind je, voor een aantal in de buurt liggende landen, hoe ze de hond en kat daar noemen (hond / kat):

  • Duitsland: Hund / Katze
  • Engeland: Dog / Cat
  • Frankrijk: Chien / Chat
  • Spanje: Perro / Gato