© Watermijt - Euthyas truncata

Watermijten

Hydrachnidia

Mijten zijn hele kleine beestjes die wel iets weg hebben van spinnetjes. Ze zijn inderdaad ook verwant aan de spinnen. Net als de hooiwagens onderscheiden ze zich van spinnen, doordat ze geen duidelijke scheiding hebben tussen het achterlijf en het borststuk. Het lichaam bestaat uit één deel. Je vindt mijten bijna overal ter wereld. Zelfs op de meest onherbergzame, ijskoude bergtoppen van de Zuidpool waar geen ander dier kan leven, kun je ze soms vinden! Ze komen echter niet alleen op het land voor. Een aantal soorten leeft in het water.

In Nederland komen ongeveer 270 soorten watermijten voor. De verschillende soorten hebben elk hun eigen voorkeuren wat betreft hun leefgebied. Er zijn bijvoorbeeld soorten die alleen in zeer schoon water kunnen overleven. Als je goed bent in het herkennen van watermijten, kun je dus aan de soorten die je op een bepaalde plek vindt de waterkwaliteit aflezen! Om deze reden wordt onderzoek naar watermijten vaak gebruikt om waterkwaliteit vast te stellen.

De soort op de foto is een zeldzame watermijt die niet eens een Nederlandse naam heeft. Zijn wetenschappelijke naam is Piersigia intermedia. Al je op het kaartje klikt, zal je zien dat er maar een paar waarnemingen zijn van deze soort.

Watermijten zijn over het algemeen klein. De grootste Nederlandse watermijt is 8 mm lang maar de kleinste is maar 0,3 mm lang! Sommige soorten zijn onopvallend gekleurd en goed gecamoufleerd, maar een groot aantal soorten is juist opvallend bont gekleurd (vaak rood of oranje). Deze soorten zijn daardoor vaak vrij makkelijk te ontdekken als ze ergens voorkomen, omdat de kleuren opvallen tussen het groen en bruin van de waterplanten en de bodem. De jonge mijten, nimfen, zijn vaak parasieten die zich voeden met hemolymfe (het ‘bloed’ van insecten). Ze hechten zich als een soort kleine teekjes (waar ze ook nauw verwant aan zijn) vast aan hun slachtoffer. Vaak is dat een vliegend insect die als larve of nimf onderwater leeft. De jonge mijten grijpen dan hun kans als hun slachtoffer het water uit kruipt om het onderwaterleven in te ruilen voor een leven in de lucht. Als je ooit een libel ziet vliegen met allemaal kleine rode bolletjes op zijn vleugels dan weet je nu dus wat het zijn! De slachtoffers worden ook wel gastheer genoemd, hoewel de gastvrijheid van de gastheer niet echt vrijwillig is.