© Staafwants - Ranatra linearis

Staafwants

(Ranatra linearis)

Vliegtijd: mei - oktober

De staafwants is een grote wants, die lijkt op een wandelende tak. De staafwants is familie van de waterschorpioen, wat je vooral kunt zien aan zijn lange adembuis en zijn voorste grijppoten. Ook de levenswijze van de staafwants is vergelijkbaar met die van de waterschorpioen. 

De staafwants is een traag insect en verschuilt zich graag tussen smalle, rechtopstaande planten, zoals bijvoorbeeld riet. Als je een staafwants verstoort of pakt, houdt hij zich stijf en lijkt dan erg op een takje. Doordat hij lijkt op een plantenstengel, valt hij nauwelijks op. Zo wacht hij geduldig tot er een prooi binnen het bereik van zijn vangklauwen komt. De staafwants eet allerlei kleine waterdiertjes, zoals muggenlarven, insecten en kleine visjes.

De staafwants vind je op veel plekken in Nederland. Het water moet genoeg water- en oeverplanten hebben, zodat ze zich daarin kunnen verschuilen. Op die manier kunnen ze stil in de planten hangen om een nietsvermoedende prooi te pakken. Klik maar eens op het kaartje om te zien waar deze soort pas nog is gevonden.