Dansmuggenlarven

Chironomidae

Bij het woord mug denk je al snel aan de vervelende insecten die je ’s nachts wakker houden en je jeukende bulten bezorgen. Er zijn echter een heleboel muggen die helemaal niet steken! Dansmuggen horen bij die laatste groep. Net als bij libellen en juffers is het zo dat we de dansmuggen vooral kennen als vliegende dieren, terwijl ze een groter deel van hun leven als larve onder water doorbrengen, dan als muggen boven water. Vandaar dat de dansmuggen een plekje krijgen bij de waterbeestjes!

De larven vallen erg op door hun felrode kleur en worden daarom ook wel rode muggenlarven genoemd. Deze kleur hebben ze te danken aan een roodkleurig stofje in hun lichaam: hemoglobine. Dit is hetzelfde stofje wat menselijk bloed de rode kleur geeft. Door de hemoglobine kunnen ze zuurstof opslaan in hun lichaam, zodat ze langer onder water kunnen blijven. Larven van steekmuggen hebben geen hemoglobine in hun lichaam en ook geen kieuwen, dus ze moeten in de buurt van het wateroppervlak blijven om adem te halen. De larven van de dansmuggen halen adem en kunnen dan langere tijd onder water blijven. Ze verstoppen zich in de modder en dat is ook nodig want veel dieren vinden ze erg lekker en door hun rode kleur vallen ze in het open water natuurlijk erg op voor roofdieren. 

Doordat ze weinig nodig hebben om te overleven zijn ze eenvoudig te kweken. Daarom zijn ze erg populair bij liefhebbers van aquaria en vijvers. Bij tuincentra en aquariumwinkels kun je voor weinig geld grote hoeveelheden rode muggenlarven kopen, om te voeren aan vissen en salamanders. Maar ook in de natuur kun je ze natuurlijk vinden! Als je met een schepnet in een sloot een beetje modder opschept is de kans groot dat je er een paar vindt.