© Heikikker - Rana arvalis

Heikikker

(Rana arvalis)

Te zien: februari - april

Heikikkers lijken erg op de bruine kikker, een algemenere kikkersoort in Nederland. Mannetjes kunnen tijdens de paartijd  eenvoudig herkend worden, ze kleuren dan licht- tot felblauw! Andere verschillen tussen de 2 soorten zijn de snuit en de bovenlip. De snuit van de heikikker is spitser en deze soort heeft een lichtgekleurde bovenlip.

De heikikker paart in het voorjaar tijdens een periode van 10 dagen. Heikikker mannetjes vormen zangkoren in het water en proberen zo vrouwtjes te lokken. Vrouwtjes zetten 600 tot wel 3000 eitjes af in ondiep water. Deze eitjes komen tussen 5 dagen en 3 weken uit, afhankelijk van de temperatuur. Vanaf eind mei tot in juni vindt de metamorfose van larve naar kikker plaats.

De heikikker is een middelgrote kikkersoort, die veel voorkomt in beekdalen, heide- en veengebieden. De kikker komt voor in relatief voedselarme wateren, met een lage zuurgraad. Ze voeden zich met name met kevers, spinnen, vlinders en larven van insecten. Heikikkers overwinteren vooral op het land, op vorst-vrije plekken.