© Gewone pad - Bufo bufo

Gewone pad

(Bufo bufo)

Periode actief: februari - juni

De gewone pad heeft een bruine rug en veel bultjes op zijn lichaam. De mannetjes worden ongeveer 6 centimeter lang. Vrouwtjes kunnen wel 11 centimeter lang worden. Ondanks dat mannetjes kleiner zijn, hebben ze wel dikkere voorpoten. Deze gebruiken ze om zich aan het vrouwtje vast te klemmen tijdens het paren. Het menu van een pad bestaat vooral uit wormen, spinnen en allerlei insecten.

Padden leven doorgaans op het land, maar na de winter trekken ze naar het water om te paren. Tijdens deze paddentrek vallen altijd veel verkeersslachtoffers. Padden paren in de periode van februari tot en met april. Ze maken een soort kettingen van eitjes onder water, paddendril. Dit bevat soms wel 1.200 tot 6.000 eitjes per ketting. Deze kettingen of eisnoeren kleven vast tussen de waterplanten. 

Op het land wonen de padden meestal in bossen of bosranden, onder de bladeren of in boomstammen. Padden worden vaak pas actief als het gaat schemeren. Daarom zul je een pad eerder tegenkomen met slecht, donker weer, dan op een zonnige dag. De gewone pad komt in heel Nederland voor.