© Gewone pad - Bufo bufo

Gewone pad

(Bufo bufo)

Periode actief: april - september

De gewone pad ziet eruit als een nogal dikke, bruine tot roodbruine kikker met allemaal bultjes over zijn lijf. Ze heten ‘gewone’ pad, omdat er in Nederland ook andere soorten padden voorkomen. Deze soorten zijn veel zeldzamer dan de gewone pad. De ogen van gewone padden hebben een helder-oranje iris en een horizontale pupil. De mannetjes van deze pad worden ongeveer 6 cm lang. Vrouwtjes kunnen wel 11 cm lang worden. Het menu van een pad bestaat vooral uit wormen, spinnen en allerlei insecten.

Paddendril

Padden leven vooral op het land, maar paren in het water. Dit doen ze in de periode van februari tot april. Daar zetten ze ook hun eitjes af. Padden maken een soort kettingen van eitjes onder water, paddendril. Deze kettingen zitten vol met eitjes, soms wel 1.200 tot 6.000 per ketting. Deze kettingen of eisnoeren kleven vast tussen de waterplanten.

Kikkervisjes

De larven die uit de eitjes komen worden wel gewoon kikkervisjes genoemd. Ze zijn helemaal donkergrijs tot zwart. De staart van deze kikkervisjes is aan het uiteinde ronder dan bij de kikker-visjes van de groene en bruine kikker. Net als voor de kikkers en de salamanders geldt dat de jonkies van de gewone pad kieuwen hebben die ze verliezen als ze opgroeien. Ze ademen vanaf dat moment met hun longen.

Verspreiding

Op het land wonen de padden meestal in bossen of bosranden onder de bladeren of in boomstammen. Padden worden vaak pas actief als het gaat schemeren. Daarom zul je een pad eerder tegenkomen met slecht, donker weer. De gewone pad komt in heel Nederland voor.