©Meervleermuis - Myotis dasycneme

Meervleermuis

(Myotis dasycneme)

Vliegtijd: mei - augustus

De meervleermuis is een grote vleermuizensoort. Mannetjes wegen ongeveer 16 gram en hebben een spanwijdte tot 35 centimeter. De soort heeft een grijswitte buikvacht en een donkerbruine rugvacht. De snuit van de meervleermuis is bruin, met vrij grote neusknobbels. De grote voeten van deze vleermuis komen goed van pas wanneer hij tijdens de jacht prooien van het wateroppervlak daarmee vastgrijpt.

Meervleermuizenkolonies bevinden zich doorgaans in gebouwen, tussen spouwmuren en onder dakpannen, of op kerkzolders. In een kraamkolonie verblijven tientallen tot honderden individuen. Veel meervleermuizen overwinteren in bunkers, mergelgroeven, oude fabrieken en kelders. Ze kunnen tot wel 300 kilometer trekken naar hun winterverblijf.

Meervleermuizen geven de voorkeur aan gebieden waar veel open water aanwezig is. Ze jagen vaak boven water en bereiken dan snelheden van wel 35 kilometer per uur. Ze eten vooral insecten die op- of vlak boven het wateroppervlak vliegen, zoals muggen, schietmotten en nachtvlinders. Omdat de dieren voornamelijk 's nachts actief zijn, worden ze minder snel waargenomen. Vermoedelijk komen de dieren meer verspreid over Nederland voor.