De franjestaart is een middelgrote vleermuis, met een gewicht tot 12 gram en een spanwijdte tot 28 centimeter. De borstelharen aan de onderrand van de staart hebben geleid tot de naam van deze vleermuis. Verder is de soort te herkennen aan de lange, licht doorschijnende oren in de vorm van een schoenlepel.
De franjestaart is een vleermuizensoort die vooral leeft in holtes en scheuren in bomen, maar ook in vleermuiskasten en gebouwen kan voorkomen. De soort jaagt veel in bossen en agrarisch gebied, waaronder veestallen. Strontvliegen, spinnen en kevers maken een belangrijk onderdeel uit van het dieet van de franjestaart.
Franjestaarten verhuizen regelmatig, vooral tijdens de kraamperiode. In Nederland wisselt een franjestaart dan wel eens in de 5 dagen van verblijfplaats. Waar deze soort in de actieve periode vooral in bomen leeft, zijn ze tijdens hun winterslaap vooral in groeven, forten en bunkers te vinden. De verspreiding van deze soort is mogelijk wel groter dan te zien op de kaart, maar de dieren leven een verscholen leven en worden niet vaak waargenomen.