© Europese otter - Lutra lutra

Europese otter

(Lutra lutra)

Te zien: januari - december

De Europese otter heeft een platte kop en een brede snuit. De glanzende vacht van de otter is donkerbruin met een witte buik. Het lichaam van de soort is lang en gestroomlijnd, met een spits toelopende ronde staart. De otter heeft zwemvliezen tussen de tenen van zijn voor- en achterpoten. Een mannetje wordt van neus tot staart ongeveer 120 centimeter en weegt 13,2 kilo.

Otters van hetzelfde geslacht leven gescheiden van elkaar. Ze planten zich voort wanneer er genoeg voedsel beschikbaar is. Na een draagtijd van ongeveer 2 maanden krijgen vrouwtjes meestal 2 tot 3 nakomelingen. De jongen worden blind en zonder tanden geboren. Na 2 á 3 maanden is de vacht van de jonge otters waterdicht en leren ze zwemmen van hun moeder. Otters zijn uitstekende zwemmers; ze gebruiken hun staart als roer. Na ongeveer een jaar bereiken ze volledig zelfstandigheid.

De otter was in de jaren 80 uitgestorven in Nederland. In 2002 is het dier hier opnieuw utgezet in het natuurgebied Wieden-Weerribben en sindsdien is de otterpopulatie bezig met haar herstel. Inmiddels zijn er zelfs in Zuid-Limburg al waarnemingen gedaan, maar de meeste dieren leven in Noord-Nederland. Ze jagen veel op vissen en kunnen tot wel 4 minuten onder water blijven. Ook amfibieën, woelratten en zelfs watervogels behoren tot het dieet van deze marterachtige.