©

Zwartkop

(Sylvia atricapilla)

Broedtijd: april - september

Deze vogels komen in het voorjaar vanuit het zuiden en midden van Afrika naar Nederland om te broeden. In de herfst vliegen ze weer terug naar Afrika om te overwinteren. De zwartkop leeft in Nederland vooral in parken en tuinen. Klik maar eens op de kaart om te bekijken waar ze pas nog zijn gezien.

De naam van dit vogeltje vertelt eigenlijk alleen hoe het mannetje eruit ziet. Het is een grijze vogel met een zwart petje, terwijl het vrouwtje een roodbruin petje op heeft. Het mannetje zingt in het voorjaar om andere mannetjes te laten weten dat dit zijn plekje is en om een vrouwtje te krijgen.

Het vrouwtje van de zwartkop heeft in de zomer 1 of 2 keer een nestje met 4 tot 5 eieren. Het mannetje en het vrouwtje broeden ongeveer 2 weken op de eieren, voordat de kuikens uit het ei kruipen. Na ongeveer 11 dagen zijn de jongen groot genoeg om het nest te verlaten. Ze worden dan nog wel een tijdje gevoerd door de ouders. Het mannetje zingt in het voorjaar om andere mannetjes te laten weten dat dit zijn plekje is en om een vrouwtje te krijgen.