©

Zanglijster

(Turdus philomelos)

Broedtijd: maart - augustus

Deze vogel kan je het hele jaar door in Nederland vinden. De zanglijster leeft in Nederland vooral in bossen, parken en tuinen. Klik maar eens op de kaart om te ontdekken waar ze pas nog zijn gezien.

De zanglijster heeft een bruine rug en vleugels. De borst is licht gekleurd met zwarte vlekjes. Deze vlekjes hebben de vorm van pijlpunten. De grote lijster lijkt op de zanglijster, maar heeft ronde vlekjes op de borst. Het mannetje en het vrouwtje van de zanglijster zien er hetzelfde uit. Het mannetje zingt in het voorjaar om andere mannetjes te laten weten dat dit zijn plekje is. Hij zit dan meestal op een hoge plek, zoals het puntje van een dak of boom. De zanglijster begint al vroeg in de avond met zingen en stopt pas weer als het al lang licht is.

Het vrouwtje van de zanglijster heeft in de zomer 1 of 2 keer een nestje met 3 tot 6 eieren. Daarna moet ze 2 weken op de eieren te broeden, voordat de kuikens uit het ei kruipen. Na 2 weken zijn de jongen groot genoeg om het nest te verlaten. Ze worden dan nog wel een tijdje gevoerd door de ouders.