©Tuinfluiter - Sylvia borin

Tuinfluiter

(Sylvia borin)

Vliegtijd: maart - juli

De tuinfluiter heeft helemaal geen opvallende kleuren. Het is een bruin vogeltje, waarvan de rug donkerder is dan de borst en de buik. Het mannetje en het vrouwtje zien er hetzelfde uit. Het mannetje zingt in het voorjaar om zijn territorium te verdedigen en een vrouwtje te versieren. De zang van de tuinfluiter is heel zacht en lijkt op een snelle merel. De zang is te verwarren met die van de zwartkop, maar mist de heldere hoge fluittonen.

Het vrouwtje van de tuinfluiter heeft in de zomer één nestje met 4 tot 5 eieren. Het mannetje en vrouwtje broeden 2 weken op de eieren, voordat de kuikens uit het ei kruipen. Na 2 weken zijn de jongen groot genoeg om het nest te verlaten. Ze worden dan nog wel een tijdje gevoerd door de ouders.

Tuinfluiters komen in het voorjaar vanuit het zuiden en het midden van Afrika naar Nederland om te broeden. In de herfst vliegen ze weer terug naar hun overwinteringsgebieden in Afrika. De tuinfluiter leeft in Nederland vooral in open bossen met veel struiken en bosranden en verwilderde tuinen.