©

Tjiftjaf

(Phylloscopus collybita)

Broedtijd: maart - augustus

Deze soort komt in de zomer naar Nederland om te broeden en vliegt in de herfst weer terug naar Spanje en het noorden van Afrika om te overwinteren. De tjiftjaf komt in Nederland voor in open bossen, parken en tuinen. Klik maar eens op het kaartje om te ontdekken waar deze soort pas nog gezien is.

De tjiftjaf is een grijs-bruine vogel met zwarte poten en een lichte oogstreep. De kleur van het mannetje en het vrouwtje verschilt niet van elkaar. Bij de tjiftjaf zingt alleen het mannetje. Op die manier kan hij een vrouwtje versieren en andere mannetjes laten weten dat dit zijn plekje is. De fitis en tjiftjaf lijken heel erg op elkaar. De zang van de tjiftjaf is wel heel anders dan de zang van de fitis, waardoor je ze goed uit elkaar te houden.

In het broedseizoen bouwt de tjiftjaf een nestje op de grond tussen bramen of brandnetels. Het vrouwtje legt meestal 2 keer in het seizoen 5 tot 6 eieren. Het broeden duurt ongeveer 2 weken en gebeurt alleen door het vrouwtje. Na nog eens 2 weken zijn de jongen groot genoeg om het nest te verlaten. Ze worden dan nog wel een poosje gevoerd door de ouders.