© Rietzanger - Acrocephalus schoenobaenus

Rietzanger

(Acrocephalus schoenobaenus)

Vliegtijd: maart - augustus

De rietzanger zit, zoals de naam al zegt, graag tussen het riet. De vogel is geelbruin van kleur. Boven zijn oog heeft hij een opvallende lange, lichte streep, een soort wenkbrauw. Het vogeltje is bovenop zijn kop wat donkerder van kleur en heeft ook een donker gestreepte rug. Wanneer de rietzanger vliegt, kun je goed zien dat zijn stuit (het plekje vlak bij het begin van de staart) de kleur van kaneel heeft. 

De rietzanger kan veel vogelgeluiden nadoen, maar is te herkennen aan het krassende geluid tijdens het fluiten. In mei fluit het mannetje de hele dag door. De rietzanger broedt één of twee keer in het jaar. Het nest wordt dan laag in het riet gemaakt, maar niet op de grond. Per keer leggen ze meestal 4 tot 7 eieren. Deze eieren komen na ongeveer 2 weken uit. Vervolgens blijven de jongen nog 10 tot 13 dagen in het nest. Rietzangers eten insecten, spinnen, wormen en slakjes, maar soms ook zaden.

De rietzanger leeft graag in dichte vegetatie in de buurt van water. Denk hierbij aan moerasgebieden met riet en sloten met een brede strook riet. De rietzanger trekt in het najaar richting Afrika, ten zuiden van de Sahara, om daar te overwinteren. Rond maart tot april trekt hij weer naar Nederland. De vogel komt vooral in het westen en noorden van het land voor.