Meerkoet

Fulica atra

Broedperiode: maart - juli

De meerkoet heeft een breedgebouwd lichaam met een korte staart en een kleine, ronde kop. Zijn lichaam is helemaal zwart, behalve zijn witte snavel en vlek op zijn voorhoofd die daardoor heel erg opvallen. Volwassen vogels hebben een rode iris. Deze vogel heeft niet zoals de meeste eenden zwemvliezen, maar elke teen heeft zijn eigen zwemvlies. Dit worden gelobde tenen genoemd. Tijdens het zwemmen knikt het dier met zijn kop. Wanneer de meerkoet uit het water wil vliegen, heeft hij een lange aanloop nodig en daar komt veel gespetter bij kijken. De meerkoet heeft meerdere geluiden waar je hem aan kunt herkennen, klik maar eens op het plaatje van de zingende vogel. Het geluid ‘koet’ wordt vaak herhaald en een scherpe ‘piets’ is ook een bekend geluid. Als ze hun territorium verdedigen, hoor je vaak ‘pe-pe-au’.

Tijdens het broedseizoen maken meerkoeten een nest van riet en wortels. Als er veel afval in het water ligt, gebruiken ze dat ook voor het nest. De nesten worden op verschillende plekken gemaakt. Soms ligt het nest verstopt in de planten langs de oever, maar vaak drijft het nest in het midden van het water. Zodra de meerkoeten een nest hebben, verdedigen zij hun plekje fel en zwemmen ze dreigend achter elke indringer aan. In een nestje van meerkoeten liggen 6 tot 10 eieren en dit gebeurt twee of drie keer in het broedseizoen. Het duurt tussen de 21 en 25 dagen voordat de eieren uitkomen. De jongen verlaten dan meteen het nest. In het begin zullen ze nog gevoerd worden door de ouders, maar later zullen ze zelf opzoek gaan naar slakjes en visjes. Wanneer ze volwassen zijn eten ze voornamelijk waterplanten en gras. Meerkoeten kunnen niet lang onder water blijven, wanneer ze naar hun voedsel duiken. Er zit namelijk veel lucht tussen hun veren, waardoor ze snel weer als een dobber boven komen drijven.

Deze watervogel kun je het hele jaar door in Nederland vinden. Overal waar zoet water is en met oeverplanten. In de winter zie je ze vaak in grote groepen bij elkaar in weilanden en water dat niet bevriest. Klik maar eens op de kaart om te bekijken waar ze pas nog gezien zijn.