©

Gekraagde roodstaart

(Phoenicurus phoenicurus)

Broedtijd: april - augustus

Deze soort komt in de zomer naar Nederland om te broeden en vliegt in de herfst weer terug naar het noorden van Afrika om te overwinteren. De gekraagde roodstaart leeft in Nederland vooral in open, oude bossen, parken en tuinen. Klik maar eens op de kaart om te bekijken waar ze pas nog zijn gezien.

Het mannetje en het vrouwtje van de gekraagde roodstaart zien er verschillend uit.  Het mannetje is heeft een grijze rug en vleugels met een rode borst, buik en staart. Hij heeft een witte streep over zijn voorhoofd en de keel is zwart. Het vrouwtje is veel lichter van kleur. De rug en vleugels zijn bruin. De borst is rood, maar de buik is bijna wit. Net als het mannetje heeft zij een witte streep over het voorhoofd, maar een bruingrijze keel. Het mannetje zingt in het voorjaar om vrouwtjes te versieren en andere mannetjes te laten weten dat dit zijn plekje is.

De gekraagde roodstaart heeft in de zomer meestal 2 keer een nestje met 6 tot 7 eieren. Het vrouwtje zit 2 weken op de eieren te broeden voordat de kuikens uit het ei kruipen. Na 16 dagen zijn de jongen groot genoeg om het nest te verlaten. Ze worden dan nog wel een tijdje gevoerd door de ouders.