Fuut

Podiceps cristatus

Broedperiode: maart - oktober

De fuut is in de zomer te herkennen aan zijn deels witte kop met daarachter een bruinrode krans die aan de uiteinden zwart kleurt. Op zijn kop heeft de vogel zwarte pluimen. De rug is bruin en de buik is wit. De ogen zijn felrood gekleurd. Het mannetje en het vrouwtje zien er precies hetzelfde uit. De jongen lijken wel een beetje op zebra’s, ze zijn zwart met wit gestreept. In de winter zijn er veel meer witte veren op de kop en hals te zien. De bruinrode krans is dan verdwenen. Ondanks dat het een echte watervogel is hebben ze geen zwemvliezen. De fuut kan niet heel goed op het land lopen. Ze raken dan uit balans, omdat hun poten ver achter onder op hun lichaam staan. In de broedperiode hoor je de fuut vaak en kun je ze al vanaf grote afstand horen. Voorbeelden van geluiden zijn ‘ròòòhhh’ wanneer de fuut zijn territorium verdedigt. Tijdens de balts hoor je krachtig ‘krrra-ahrr’. Wanneer jonge fuutjes bij hun ouders om voedsel bedelen hoor je pli (e), pli (e), pli (e).

Tijdens de balts, de paringsdans, staan de zwarte pluimen op de kop recht omhoog. Het mannetje en vrouwtje zwemmen naar elkaar toe en geven elkaar een mooie waterplant. Vervolgens wordt er heftig heen en weer geschud met de koppen en op en neer geknikt met hun hals. Daarna wordt er een drijvend nest gebouwd van waterplanten. Er worden gemiddeld 3 tot 4 eieren gelegd. Na 25 tot 29 dagen komen de eieren uit. De jongen verlaten al snel het nest en liften vaak mee op de rug van een ouder. Na ongeveer 10 of 11 weken worden de jongen niet meer gevoerd door hun ouders en moeten ze hun eigen voedsel gaan vinden. Futen duiken onder water naar hun voedsel. Ze eten vooral vis, bijvoorbeeld voorn, brasem en stekelbaars.

De fuut kun je in veel verschillende wateren tegenkomen waar genoeg vis te vinden is. Aan de randen van grotere wateren in natuurgebieden, in moerasgebieden, duinmeren, maar ook in grachten en stadsparken in stedelijk gebied. In Nederland komen de grootste aantallen voor in Noord- en Zuid-Holland. Klik maar eens op het kaartje, om te zien waar de fuut voor het laatst in Nederland gezien is.