Tiendoornige stekelbaars - Pungitius pungitius

Tiendoornige stekelbaars

Pungitius pungitius

De tiendoornige stekelbaars dankt zijn naam aan de 8 tot 10 stekels die het visje op zijn rug draagt. Het stekelbaarsje is de kleinste vissoort die in Nederland in het wild thuis hoort en wordt maximaal 7 cm lang. Het visje heeft geen schubben, maar soms wel beenplaatjes. Dat zijn platte botjes, die onder de huid liggen. Dit visje leeft al duizenden jaren in Nederland, maar wordt meestal niet heel oud, 1 tot 2 jaar.

In de periode mei tot juni gaan de stekelbaarzen paren. In deze periode is het mannetje prachtig roodgekleurd om indruk te maken op het vrouwtje. Het mannetje maakt dan een mooi nestje van steentjes en waterplanten met een tunneltje waar hij het vrouwtje doorheen lokt. Het is de bedoeling dat het vrouwtje daar haar eitjes gaat leggen. Daarna bevrucht het mannetje de eitjes. Het mannetje zorgt voor de eitjes en de jongen.

In Nederland komt dit visje bijna in elk watertype voor. Het water moet voldoende waterplanten hebben en kleine steentjes op de bodem voor het bouwen van het nest. De tiendoornige stekelbaars komt niet alleen in Nederland voor, maar van Noordwest-Europa tot helemaal in Siberië (Rusland).