Snoek - Esox lucius

Snoek

Esox lucius

De snoek is één van de grootste roofvissen van Nederland. Ze kunnen een lengte bereiken van wel 140 cm. Hun lange lichaam is groen tot grijsbruin van kleur met gelige vlekken. Doordat het echte rovers zijn hebben ze een grote brede bek met scherpe tandjes op hun kaken en gehemelte. Jonge snoeken eten plankton en kleine waterbeestjes. Wanneer ze wat groter zijn eten ze voornamelijk vis. Ook kan er af en toe een amfibie, een vogeltje of een klein zoogdier in hun bek verdwijnen. De snoek leeft het liefste in helder water, omdat de prooien dan goed zichtbaar zijn. 

In de periode februari tot eind mei gaan de snoeken zich voortplanten. De vrouwtjes plakken hun eitjes vast aan onderwater planten, zodat ze niet wegstromen. Nadat de eitjes zijn uitgekomen, verblijven de jonge snoekjes nog een paar weken in hetzelfde gebied. In deze periode eten de jonge snoekjes voornamelijk broed van andere vissoorten en insecten, maar wanneer er weinig voedsel is kunnen ze elkaar ook gaan opeten.

Deze zoetwatervis zwemt dus graag in helder, stilstaand tot langzaam stromend water en je kunt hem overal in Nederland wel vinden. Ook houdt het dier van veel planten aan de oevers en van onderwaterplanten. Deze planten worden gebruikt voor de eitjes en de jonge snoekjes kunnen zich er goed in verstoppen.