Blankvoorn - Rutilus rutilus

Blankvoorn

Rutilus rutilus

De blankvoorn behoort tot de karperachtigen. Ze hebben een bruine tot blauwgroene rug en de zijkant van hun lichaam is zilverkleurig. Het oog is meestal oranjerood van kleur. Ze kunnen tot 45 cm lang worden en wel 13 jaar oud. Normaal gesproken kun je het verschil niet zien tussen een mannetje en een vrouwtje, maar in de paaiperiode (tijdens de voortplanting) zijn de kleuren van de mannetjes feller en krijgen ze kleine pukkeltjes: de paaiuitslag. Deze pukkeltjes kun je op de kop en aan de zijkant van het lichaam vinden. De mannetjes van deze soort planten zich na 2-3 jaar voor. De vrouwtjes na 3-4 jaar.

Deze soort lijkt ook heel erg op een aantal andere vissensoorten. Om te weten of het een blankvoorn is of een van de andere soorten, kun je het aantal schubben op de zijlijn van de vis tellen. De zijlijn is meestal te zien als een smalle lijn over de zijkant van de vis. De zijlijn is een orgaan waarmee vissen bewegingen en trillingen in het water kunnen voelen.

Je kunt de blankvoorn in Nederland bijna in alle watertypen vinden, behalve in kleine slootjes. Het is één van de meest algemene zoetwatervissen. Ook in Europa is de vis bijna overal te vinden. Ook voor de blankvoorn moet langs de oever veel waterplanten groeien en moet het water niet te diep zijn. Dit is vooral belangrijk voor de eitjes en jonge vissen.