Bruine sprinkhaan

(Corthippus brunneus)

Periode actief: juni - september

De bruine sprinkhaan is een vrij onopvallende sprinkhaan. Door de bruine (af en toe ook groenbruine) basiskleur is hij goed gecamoufleerd. Hij lijkt behoorlijk op een aantal andere, nauw verwante sprinkhanen. De snortikker (Corthippus mollis), de ratelaar (Corthippus biguttulus) en de bruine sprinkhaan lijken zelfs zo sterk op elkaar dat je ze alleen uit elkaar kunt houden door te luisteren naar het geluid dat ze maken! Het zijn echter alleen de mannetjes die geluid maken, de vrouwtjes zijn stil en zijn daarom helemaal niet van elkaar te onderscheiden. 

De bruine sprinkhaan maakt dit geluid, net zoals alle andere sprinkhanen en krekels, niet met zijn mond, maar door bepaalde lichaamsdelen langs elkaar te wrijven. Dit heet striduleren en de bruine sprinkhaan doet het bijvoorbeeld door zijn benen snel langs zijn vleugels te wrijven, kijk maar eens naar het filmpje van Roy Kleuker van EIS. Net als bij vogels kun je met veel oefening de verschillende soorten sprinkhanen en krekels veel makkelijker vinden en soms ook veel beter uit elkaar houden door goed te luisteren in plaats van alleen maar kijken.

De bruine sprinkhaan is één van de meest algemene soorten sprinkhanen van Nederland. Je kunt hem in veel grasveldjes, slootkanten en bermen aantreffen.