Hooiwagen (Phalangium opilio)

Gewone hooiwagen

(Phalangium opilio)

Periode actief: hele jaar

De hooiwagens zijn een grote familie van spinachtige geleedpotigen. Deze familie bevat ook onder andere de echte spinnen, mijten, teken en schorpioenen. Nou vraag je je misschien af waarom een hooiwagen geen echte spin is. Het onderscheid zit hem echter in het lichaam. Als je goed kijkt kun je het verschil zien. Het lichaam van een echte spin, zoals de kruisspin, bestaat duidelijk uit een kopborststuk en een achterlijf. Het lichaam van een hooiwagen bestaat uit één deel. Daarnaast kunnen ze geen draden spinnen en zul je ze dus nooit in een web zien (tenzij als prooi) of aan een draad hangen. Ook hebben ze geen gifklieren. Een populair broodje aap-verhaal, namelijk dat het gif van hooiwagens erg gevaarlijk of zelfs dodelijk zou zijn maar dat ze met hun kleine kaken niet in staat zijn om door de menselijke huid heen te bijten, kan dus naar het rijk der fabelen verwezen worden. 

Ze hebben wel een andere opvallende eigenschap die ze kunnen gebruiken als ze zich bedreigd voelen. Ze kunnen namelijk hun poten afwerpen in een poging om aan een roofdier te ontsnappen. De poten blijven dan stuiptrekkend op de grond liggen en houden daarmee vaak de aandacht van het roofdier vast zodat ze tijd hebben om zichzelf in veiligheid te brengen. Dit kunnen ze meerdere malen doen en er zijn zelfs hooiwagens waargenomen die met slechts drie poten nog in staat bleken zich effectief voort te kunnen bewegen!

De meeste soorten zijn omnivoor, wat betekent dat ze zowel dierlijk als plantaardig voedsel eten. In Nederland komen een aantal soorten voor waarvan de gewone hooiwagen het meest algemeen is.