© Wateraardbei - Potentilla palustris

Wateraardbei

(Comarum palustre)

Bloeitijd: juni - juli

Zoals de naam al doet vermoeden, is de wateraardbei te vinden in het water, voornamelijk aan de rand en tussen oeverplanten. Comarum komt van het Griekse woord komaron, wat verwijst naar de vrucht van de aardbeiboom. Palustre betekent in het Latijn 'van het moeras'. In het water kunnen de wortelstokken drijven. 

De wateraardbei behoort tot de rozenfamilie. De plant is tijdens de bloeiperiode makkelijk te herkennen aan de zwart-rode bloemen. De bloemen zijn 2 tot 3 centimeter in doorsnee. Na de bestuiving en bevruchting lijkt de (schijn)vrucht op een aardbei. De kroon en kelkbladeren vouwen zich dan om het vruchtje heen. De bladeren zijn geveerd en het blad lijkt bijna de vorm te hebben van een hand.

Je kunt deze vrij zeldzame plant verspreid over Nederland tegenkomen, ook in het waddengebied. Rond het IJsselmeer en in Zeeland lijkt de soort afwezig. De plant komt voor in laagveengebieden en duinvalleien en heeft een voorkeur voor zonnige plaatsen op matig voedselarme tot matig voedselrijke grond.