© Kroosvaren - Azolla sp.

Kroosvaren

Azolla sp.

Kroosvaren is een klein, los drijvend waterplantje. Bij aanwezigheid van genoeg voedingsstoffen in het water kan dit plantje in grote aantallen bij elkaar voorkomen. De plantjes zijn een beetje dof blauwgroen tot roodbruin. Dit roodkleuren gebeurt vaak in de herfst. Aan de onderkant van de blaadjes vormt het plantje sporen, een soort zaadjes. Uit de sporen kunnen weer nieuwe plantjes groeien. In Nederland bestaan twee soorten: de grote kroosvaren (Azolla filliculoides) en de kleine kroosvaren (Azolla cristata). De grote kroosvaren komt het meeste voor. 

In Nederland werken de kroosvarens samen met een blauwalg (Anabaena azollae). Deze blauwalgen leven in de holtes van de blaadjes van kroosvarens. Deze algen kunnen stikstof uit de lucht halen. Stikstof heeft de kroosvaren nodig om te kunnen groeien. Doordat kroosvarens heel snel kunnen groeien, worden ze door boeren in het buitenland regelmatig gebruikt als meststof voor op het land. Het is echt een klein varentje en net als alle andere varens is het een sporenplant. Bloemen en zaden zul je dus nooit zien op kroosvaren. In plaats daarvan hebben ze (net als paddestoelen) sporen, minuscuul kleine deeltjes die makkelijk meegevoerd kunnen worden door de wind en het water en die ergens anders uit kunnen groeien tot een nieuw plantje!.

Kroosvaren is een soort van zonnige plekken in (zeer) voedselrijk water. Op plekken met weinig stroming en veel organisch materiaal in de bodem groeit hij heel goed. Klik op het kaartje om te zien waar de grote kroosvaren groeit.