De gewone tweevleugel is één van de meest algemene haften van Nederland. De larven groeien op in allerlei stilstaande en lang-zaam stromende wateren. Ook koloniseren ze erg snel nieuw gegraven wateren. Ze leven voornamelijk van kleine stukjes plantaardig materiaal. De larve ademt met behulp van zijn kieuwen, die als bladvormige aangroeisels langs de zijranden van het lichaam te herkennen zijn. De larven zijn ook te herkennen aan de drie staartdraden.
Haften worden ook wel eendagsvliegen genoemd. Deze naam hebben ze te danken aan het kortdurende leven van de vol-wassen dieren. Volwassen eendagsvliegen kunnen namelijk niet eten en houden het daarom maar kort uit. Als de volwassen dieren uitvliegen, paren ze en daarna gaan ze dood. Als je naar de totale levensduur van eendagsvliegen kijkt, is de naam minder terecht. Voordat de dieren volwassen worden, leven ze tot enkele jaren als larve.
Deze zeer algemene soort komt voor in het overgrote deel van Nederland. Toch laat de verspreidingskaart niet zo veel waar-nemingen zien. Dit komt vooral doordat ze onderwater niet snel door mensen worden gespot.