©

Viervlek

 (Libellula quadrimaculata)

Vliegtijd: april - juni

Bij de viervlek geeft de naam al aan waar je de soort goed aan kan herkennen. Deze libel heeft namelijk vier zwarte vlekken midden op de vleugels, wat goed te zien is op de foto. Ook aan de basis van de vleugels (waar ze aan het lichaam zitten) vind je zwarte vlekken. Het mannetje en het vrouwtje zijn geelbruin van kleur en de punt van het achterlijf is zwart. De viervlek is 4 tot 5 centimeter groot.

©Larve viervlek - Libellula quadrimaculata

Larven van de viervlek leven meestal twee jaar onder water. De larven zijn donkerbruin van kleur en vrij groot. Van april tot augustus sluipen de larven uit en kun je hun huidjes vinden. De meeste huidjes vind je in mei en juni. Ze hangen dan meestal aan de stengels van oeverplanten. Ze zijn ongeveer 2 tot 3 centimeter groot.

De viervlek kun je bijna in heel Nederland vinden, maar in Noord-Holland, Friesland en Groningen zijn ze wat zeldzamer dan in de rest van het land. Je vindt deze soort bij stilstaande wateren die goed begroeid zijn met water- en oeverplanten. Ook deze soort is erg zwerflustig en is daarom vaak snel met het koloniseren van nieuw gegraven plassen.