© Bruinrode heidelibel - Sympetrum striolatum

Bruinrode heidelibel

(Sympetrum striolatum)

Vliegtijd: mei - november

De bruinrode heidelibel is een redelijk grote heidelibel van ongeveer 4 centimeter groot. De heidelibellen zijn vaak lastig van elkaar te onderscheiden. Deze soort lijkt heel erg op de steenrode heidelibel. Eigenlijk moet je ze eerst vangen, om ze goed te kunnen bekijken. Het achterlijf van de mannetjes is wat oranjerood gekleurd. Op het borststuk heeft hij grote gele vlekken. De pootjes van deze heidelibel zijn zwart met een gele streep. Het lichaam van het vrouwtje is helemaal geel. Het verschil tussen deze twee soorten zie je in het gezicht. De steenrode heidelibel heeft een zwart streepje die lijkt op een hangsnor, terwijl bij de bruinrode heidelibel dit streepje recht is. 

©Larve bruinrode heidelibel - Sympetrum striolatum

De libelsoort overwintert in het ei en gaat daarna heel hard groeien, zodat de larven in de volgende zomer kunnen gaan uitsluipen. De larven zijn klein en licht- tot donkerbruin van kleur. Ze leven tussen waterplanten en op de bodem van ondiepe wateren. De huidjes van de larven zijn iets kleiner dan 2 centimeter en hangen aan de stengels van waterplanten die boven het water uitsteken. Je kunt de meeste vinden in juli en augustus.

De bruinrode heidelibel komt in heel Nederland voor, maar in het noorden van Noord-Holland, Friesland en Groningen zijn minder dieren waargenomen. De soort is zeer mobiel en kan grote afstanden afleggen. Deze heidelibel is daarom vaak één van de eerste soorten die pas gegraven poelen koloniseert.