©Bruine glazenmaker - Aeshna grandis

Bruine glazenmaker

 (Aeshna grandis)

Vliegtijd: juni - september

Bij deze soort zijn zowel het mannetje als het vrouwtje bruin gekleurd. Ook de vleugels hebben een bruinige kleur. De mannetjes hebben nog wat blauwe vlekken langs de zijkant van het achterlijf en in de ogen. De bruine glazenmaker is 7 tot 8 centimeter groot. Er zijn geen andere libelsoorten die erg op deze soort lijken. Zie je dus een grote bruine libel met bruine vleugels, dan weet je zeker dat je de bruine glazenmaker gezien hebt!

©Larve bruine glazenmaker - Ashna grandis

Vrouwtjes zetten hun eitjes af op zo veel mogelijk verschillende plekken. De kans is dan erg groot dat tenminste een paar eitjes op een goede plek terecht komen. De larven van deze glazenmaker leven één of twee jaar onder water. De eerste winter brengen ze door als eitje. Tussen juni en oktober sluipen de larven uit en kun je huidjes gaan zoeken. De meeste huidjes vind je tussen juni en augustus. Ze zijn iets meer dan 4 cm groot. 

De bruine glazenmaker komt in een groot deel van Nederland voor, met name in Oost-Nederland en Utrecht, Zuid-Holland en Noord-Brabant. Deze soort komt voor bij grotere, stilstaande wateren waar veel oever- en waterplanten groeien. Ze zijn vaak erg talrijk op locaties waar krabbenscheer aanwezig is.