Het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje komt oorspronkelijk uit China en Japan. Dertig jaar geleden is de soort naar Frankrijk gebracht om bladluis te bestrijden. Na enkele jaren bleek dat dit lieveheersbeestje de eitjes en larven van de Europese lieveheersbeestjes opeet, maar zelf niet gegeten wordt door bijvoorbeeld vogels. Dit betekent dat de Europese soorten kunnen verdwijnen, wat weer gevolgen heeft voor de soorten die van deze lieveheersbeestjes leven (voedselweb). Ook is gebleken dat de dieren die in wijngaarden leven, als de bladluizen op zijn ook de druiven gaan opeten. Hierdoor veranderd de smaak van de wijn en kan deze niet meer verkocht worden.
Zoals de naam al doet vermoeden bestaan er van het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje heel veel kleurvarianten. Het gaat altijd om een mengeling van zwart, rood en oranje en het aantal stippen verschilt ook. Dit maakt het niet makkelijk om de soort te herkennen. Wat wel helpt is dat er in de achterkant van de dekschilden vaak een klein deukje zit.
Deze Aziatische soort is dus heel snel vanuit Frankrijk verspreid over Europa en ook naar Nederland. Inmiddels kun je het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje in bijna het hele land vinden. Om de winter te overleven zoeken ze vaak elkaars gezelschap op en een droge, warme plek om te overwinteren. Je kunt ’s winters dus regelmatig exemplaren tegenkomen op zolders of in schuren, soms in grote groepen. Klik maar eens op het kaartje om te zien waar deze soort allemaal is gezien.