© Meikever (Melolontha melolantha)

Gewone meikever

(Melolontha melolontha)

Vliegtijd: mei - juni

De meikever is één van de grotere keversoorten van Nederland. Een volwassen kever kan tot wel 3 centimeter lang worden. Ook de larven van de meikever zijn groot, wel 4,5 cm! We noemen de larven van deze soort ook wel engerlingen. De volwassen kever heeft oranjebruine dekschilden, een zwart borststuk en antennes die eindigen in een ‘waaier’ van oranjebruine plaatjes waarmee het dier kan ruiken. Als hij deze waaier uitvouwt, valt hij erg op, maar hij kan de waaier ook inklappen. De volwassen kevers eten boombladeren (het liefste eik). De larven, die onder de grond leven, eten wortels. Doordat de larven de wortels beschadigen, heeft dit grote gevolgen voor de groei van de planten. De meikever wordt zelf ook veel gegeten door andere dieren. De volwassen kevers (die vooral in de ochtend- en avondschemering vliegen) worden veel gegeten door vleermuizen en vogels, terwijl bijvoorbeeld mollen, wilde zwijnen en dassen gek zijn op de larven.

Volwassen vrouwtjes leggen hun eitjes in de grond. Het duurt dan 1 - 2 maanden voordat de eitjes uitkomen. Als de larven uit de eitjes komen leven ze wel 3 - 4 jaar onder de grond, terwijl de volwassen kevers maar een paar weken leven. Het grootste deel van het leven van een meikevers speelt zich dus ondergronds af. Als de larve aan het einde van zijn laatste zomer onder de grond klaar is voor de verpopping graaft hij daarvoor een special kamertje. Al in de herfst komt de volwassen kever uit de pop maar hij blijft dan nog enkele maanden in dat kamertje om te wachten op het voorjaar. In mei graaft hij zich dan een weg naar de oppervlakte en begint de cyclus opnieuw. Zoals de naam al doet vermoeden zie je de meikever vooral in de maand mei, maar je kan ze ook in juni nog tegenkomen. In juni verschijnt ook de junikever, die je makkelijk met de meikever kunt verwarren.

Zoals je al zou verwachten komt de meikever vooral voor in gebieden waar voldoende bos staat. In de oostelijke helft van het land en in de duinen zijn dan ook duidelijke bolwerken.