Grote keizerlibel - Anax imperator

Grote keizerlibel

 (Anax imperator)

Vliegtijd: april - augustus

De grote keizerlibel is de grootste libellensoort van Nederland en kan ruim 8 cm groot worden. Het mannetje heeft een groen borststuk en een blauw achterlijf met in het midden een zwarte streep. Het vrouwtje is helemaal groen en bij haar loopt een bruine streep over het midden van het achterlijf. 

© Huidje grote keizerlibel - Anax imperator

De larven van de grote keizerlibel zijn zeer groot en slank van vorm. Ze zijn meestal lichtgroen, maar kunnen ook bruin of soms roodachtig van kleur zijn. De larven leven één of twee jaar onderwater. Tussen mei en september kruipen de meeste larven via een plantenstengel uit het water om uit te sluipen. Je kunt de huidjes waar de larven uitgekropen zijn vinden tussen mei en augustus. De huidjes zijn heel goed te zien, want ze zijn wel 4,5 tot 6 cm groot.

De grote keizerlibel komt bijna in heel Nederland algemeen voor. In een deel van Friesland en Groningen is de soort wat minder algemeen. Deze soort komt vooral voor bij grotere, stilstaande wateren met veel oever- en waterplanten. Als in deze wateren geen vis leeft vind je grote aantallen van de grote keizerlibel. Vissen eten namelijk de larven van de libel, waardoor het aantal libellen afneemt in hun aanwezigheid.