Azuurwaterjuffer

 (Coenagrion puella)

Vliegtijd: april - juli

Deze juffersoort lijkt heel erg op de variabele waterjuffer. De mannetjes van deze soort hebben namelijk ook een blauw borststuk. Het achterlijf van de azuurwaterjuffer is blauw met zwart. Op het eerste segment na het borststuk staat een U-vormige zwarte vlek. De vrouwtjes hebben een groen borststuk en een achterlijf die zwart met blauw of groen gekleurd is. Deze juffers zijn net iets langer dan 3 cm.

© Larve azuurwaterjuffer - Coenagrion puella

De larven van de azuurjuffer zijn vrij klein en bijna doorzichtig. Ze zijn variabel van kleur, van lichtgroen tot donkerbruin. De larven leven een half jaar tot anderhalf jaar onder water, voordat ze uit het water komen om uit te sluipen. In deze tijd eten de larven watervlooien en muggenlarven. De meeste larven sluipen in mei en juni uit, maar je kan al huidjes vinden vanaf eind april tot begin september. De huidjes hangen aan waterplanten die uit het water steken en zijn ongeveer 2 cm groot.

De azuurwaterjuffer komt bijna in heel Nederland voor, behalve langs de noordkust. Je kan deze soort het beste vinden bij stilstaand water, al kunnen ze ook bij stromend water voorkomen. Op het kaartje is te zien waar deze soort het vaakst gezien is.