De fazant

Phasianus colchicus

Natuurinfotafel Groningen ecoduct Fazant

Fazant op de wereld en in Nederland
Hoeveel verschillende soorten fazanten bestaan er?
Er zijn 30 verschillende soorten fazanten op de wereld. In Nederland kennen we maar 1 soort.

Hoeveel fazanten wonen er in Nederland?
In Nederland leven ongeveer 100.000 tot 150.000 fazanten. Hiernaast zie je op een kaartje van Nederland waar de fazant voorkomt. Als je erop klikt wordt het plaatje groter en zie je waar tot vandaag fazanten gezien zijn.

Hoe ziet de fazant eruit?
Hoe herken je de fazant?
Het mannetje en het vrouwtje van de fazant zien er niet hetzelfde uit. Het mannetje valt heel erg op. Hij heeft een bruin lichaam met witte, bruine en blauwe spikkeltjes, een glanzende groenblauwe kop met een witte kuif en een witte halsband. Op de kop rondom de ogen zitten rode lellen. Het mannetje heeft mooie lange staartveren met zwarte strepen. Het vrouwtje heeft juist heel goede schutkleuren. Ze is lichtbruin met donkere vlekken op de zijkant en de rug.

Hoe groot is een fazant?
Het mannetje is van zijn snavel tot het uiterste puntje van de staart 75 tot 90 cm lang. Het vrouwtje is kleiner, 50 tot 60 cm lang. De staart van de fazant is de helft van deze lengte!

Hoe zwaar is een fazant?
Een fazant kan tussen de 500 gram en 3 kilo wegen. Mannetjes wegen meestal ruim
1 kilo, terwijl vrouwtjes meestal lichter zijn, gemiddeld 900 gram.

Hoe oud wordt een fazant?
Een fazant kan maximaal 8 jaar worden, maar meestal worden ze niet ouder dan 2 jaar.

Hoe en waar fazanten leven
Waar wonen de fazanten?
Fazanten komen vooral voor in open gebieden in de buurt van water met af en toe groepjes bomen. Vooral weilanden met hoog gras vinden ze fijn, daar kunnen ze zich goed verstoppen. Zelfs het mannetje van de fazant, is vaak moeilijk te zien, terwijl hij toch hele felle kleuren heeft. Fazanten zijn overdag actief. Soms zie je ze weleens in een weiland lopen, maar vaak pas als je te dicht in de buurt bent gekomen en ze geschrokken van je wegvliegen.

Hoe ziet het nest van een fazant eruit?
Fazanten maken hun nest op de grond. Dit nest bestaat uit een ondiepe kuil met wat gras er overheen. Het vrouwtje broedt dus op de grond. Vijanden van de fazant zouden haar dan makkelijk kunnen pakken, maar gelukkig heeft ze goede schutkleuren

Heeft een fazant een territorium?
Vlak voordat het broedseizoen begint, in maart, gaat het mannetje een territorium bezetten. Hij leeft samen met een groep vrouwtjes, soms wel 6 tegelijk. Zo'n groep vrouwtjes noemen we een 'harem'. Het mannetje verdedigt zijn harem tegen andere mannetjes.

Fazantenkinderen
Wanneer krijgen fazanten baby’s?
De volwassen fazanten paren in de periode maart tot mei. Vanaf april gaan de vrouwtjes eieren leggen. In mei komen dan de eerste jongen uit het ei.

Hoe lang zit een fazantje in het ei?
Een fazantenkuiken zit ongeveer 1 maand in het ei. Bij mensen duurt het ongeveer 9 maanden voordat het kindje geboren wordt.

Hoeveel eieren legt een fazantenmoeder per keer?
Wij mensen krijgen meestal 1 kindje per keer, maar fazanten leggen meestal 10 tot 14 eieren.

Wanneer verlaten de jonge fazanten het nest?
Als de donsveren opgedroogd zijn, verlaten de jongen met hun moeder het nest en gaan op zoek naar voedsel.

Hoe lang blijven fazantenkinderen bij hun moeder?
Jonge fazanten hebben nog andere veren dan de volwassenen. Als ze net uit het ei zijn hebben ze nog veel donsveren. Om nieuwe veren te krijgen gaan ruien. In de rui verliezen ze alle oude veren en daar komen nieuwe veren voor in de plaats. Volwassen vogels doen dit ook. De jongen verlaten de moeder pas als ze hun volwassen veren hebben gekregen, dat is ongeveer na 7 weken.

Speuren naar sporen
Hoe weet je dat ergens fazanten leven, zonder dat je ze echt gezien hebt?
Fazanten gaan overdag op zoek naar voedsel. Een fazant kan, net als een helikopter, recht omhoog van de grond opstijgen. Eenmaal in de lucht kan een fazant wel 50 kilometer per uur vliegen. Dat is net zo snel als een auto die rijdt in de stad. Ondanks dat een fazant kan vliegen, geeft hij toch de voorkeur aan lopen. Een fazant kan niet zo makkelijk opstijgen en rent daarom weg als er gevaar dreigt. Tijdens het rennen laat een fazant pootafdrukken achter in het zand. Als je goed zoekt kun je die pootafdrukken in het zand nog terugvinden.

Fazantenvoedsel
Waaruit bestaat het menu van fazanten, wat eten ze?
Fazanten eten veel verschillende dingen. Ze eten plantaardig voedsel, zoals zaden, bessen en bladeren. Ook dierlijk voedsel, zoals insecten, kleine slangetjes, hagedissen en kleine vogeltjes staan weleens op het menu.

Vijanden van de fazant
De grootste natuurlijke vijanden van de fazant zijn de vos en roofvogels, maar ook zwarte kraai, ekster, egel en das. Ook de mens is een vijand van de fazant. Al sinds de steentijd wordt er namelijk op deze prachtige vogels gejaagd. De jacht vindt plaats voor de mooie veren, maar ook omdat mensen deze vogels opeten.

Taal
Hoe heet een mannetje bij fazanten?
De mannetjes noemen we moerhaan of woerhaan.

Hoe heet een vrouwtje bij fazanten?
Een vrouwtjesfazant heet een moerhen of woerhen. Dit lijkt wel een beetje op ‘moederhen’.

Hoe noem je de fazantenkinderen?
Dit zijn de kuikens. Dit kunnen jongens en meisjes zijn.

De fazant in het buitenland, hoe heet hij daar?

Over de hele wereld leven verschillende soorten fazanten, maar hoe worden ze daar genoemd? Hieronder vind je, voor een aantal in de buurt liggende landen, hoe ze de fazant daar noemen:

  • Duitsland: Fasan
  • Engeland: Common pheasant
  • Frankrijk: Faisan de colchide
  • Spanje: Faisán vulgar